Fastan

Fastandet har gett tiden dess namn. Fastandet får inte förstås fel. Det är inte i första hand ett sätt att späka sig. Tvärtom, fastandet hjälper mig att se det som jag mår bra av. Därför är det bra att jag frivilligt avstår från det ena eller det andra som jag annars självklar konsumerar. Det låter mig finna ett svar på frågan: Vad behöver jag verkligen till mitt liv och vad är kanske vacker, men ändå ganska så onödig biverk. Jag blir även mera tacksam för allt detta som jag annars tar bara för givet. Att fasta, att avstå frivilligt från någonting ger mig även nya erfarenheter: om jag t.ex. under fastetiden avstår från tv-tittandet eller Internet-chattandet då får jag även friheten att kunna läsa en god bok, eller vara mera tillsammans med min familj, mina vänner, eller få tid över för att tänka efter. Att avstå, att fasta är alltså inte självplågeri, utan det gör oss fria för nya erfarenheter. Att ge allmosor och att fasta: det är två verktyg som vill hjälpa oss att upptäcka det väsentliga i livet, det som blir kvar, även när våra kroppar har reducerats till en liten hög aska.

Jag önskar er alla en god fastetid!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.