Att läsa bibeln

Somliga säger att det bara är att läsa rakt upp och ner ur bibeln och sedan göra så, för att det är Guds vilja. Bibelns grundspråk är hebreiska och grekiska. Man måste försöka att välja tolkningsväg bland de många möjligheter som texten öppnar för. I den första skapelseberättelsen som inleder gamla testamentet får människan ett uppdrag i förhållande till jorden om brukar översättas med ”lägg den under er, en kan också översättas med våldta den”. I den andra skapelseberättelsen i kapitlet efter får människan ett helt annat uppdrag, nämligen att bruka jorden, vilket också kan översättas med ”tjäna den”. Den som söker efter ett glasklart budskap i bibeln får problem redan här.

Just när det gäller Bibeln så är tolkningsläget svårare än när det gäller exempelvis en tidningsartikel. Artikelns författare delar oftast tid, plats och språk med sina läsare. Dessutom har en tidningsartikel oftast bara en författare och en redaktör och det står oftast klart och tydligt var texten handlar om. Gamla testamentets berättelser har berättats och skrivits ner och skrivits av i årtusenden. Inte en enda av texterna har en säkerställd författare och för samtliga av alla texterna är det tydligt att man kan se spår av redaktion, ofta i flera omgångar. Det finns ingen författare som man kan ringa upp och fråga ”hur tänkte du här?” Vi är hänvisade till det som har blivit kvar av texten och tolkningstraditionen. Samtidigt har de här texterna haft ett så ofattbart inflytande genom historien att det fortfarande är ett vanligt retoriskt grepp att hänvisa dit för att söka stöd för en åsikt. Man måste fråga sig, ”vad vill texten vara?”, för ganska ofta verkar texten hellre vilja vara en bra berättelse än en lagbok, och om texten vill vara en bra berättelse så kanske det är mest juste att lyssna på den som sådan. Om texten däremot vill säga sanningen om Guds vilja kanske det mest rimliga är att fråga sig ”Guds vilja enligt vem, i vilken tid, med vilka anspråk och vilka konsekvenser?” Och när jag kommit fram till vad texten vill vara, är det då givet att ja ska lyda den? Varför i hela världen då? Varför just den och inte någon annan text? Varför just den och inte någon klok människa som jag litar på? Varför just den och inte många texter? Lydnad är inte en paradgren för många av människorna i gamla testamentet. De här texterna handlar om människor som kämpar med livet och som försöker att förstå, precis som i all annan bra litteratur. Syftet med de här texterna kanske inte skiljer sig så mycket från andra berättelser. Meningen kanske inte är att vi ska lyda, utan tänka efter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.