Ladda om dina inre batterier i naturen

Djur och natur gör människan gott. I en stressfylld vardag kan samvaro med katten eller hästen ge avkoppling och ny energi. En del tycker om att vara nära naturen genom att segla eller att klättra i berg.

I naturen finns intryck för alla sinnen- dofter, ljud, känselintryck, skönhet och rörelse för kroppen. En promenad i naturen eller svampplockning får oss att slappna av och till och med hitta nya sätt att se på tillvaron. Naturen bara finns där och kräver inget av oss. Det ger ett lugn. Man uppskattar skönheten och stillheten som en kontrast mot stress.

Naturen har en återuppbyggande inverkan på människan. I vår vardag använder vi framförallt en så kallad riktad uppmärksamhet för att hantera all den information som våra sinnen utsätts för. Det är väldigt energikrävande. I naturen får vi en övervägande del vilsamma sinnesintryck, som vi hanterar med så kallad spontan uppmärksamhet, vilket enkelt beskrivet gör att den riktade uppmärksamheten kan vila och återhämta sig.

Hur stor ”dos” natur vi behöver för att koppla av är högst individuellt. Det beror på hur vi mår och var vi befinner oss i livet.

Umgänge med djur ger oss också en ny energi. Ämnet oxytocin frisätts i vår hjärna när vi är fysiskt nära ett djur. Det får oss att må bra och känna ett lugn.  Oxytocinets effekt i kroppen  är bland annat sänkt blodtryck och en minskad mängd stresshormon. Samma ämne frisätts bland annat när vi får massage. Specialtränade vårdhundar används med gott resultat inom bland annat äldreomsorgen. Det har visat sig att hunden på ett unikt sätt kan nå fram till patienterna, skapa glädje och aktivitetslust.

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.