Det finstilta i vänskapskontraktet/The fine print in the contract friendship

Har reflekterat över vänskap i samband med att en nära vän sade upp sin vänskap med mig för några dagar sedan. Nu har jag förlorat tre vänner under lika många är och på ungefär samma sätt och på samma grunder.

Det är människor som jag tyckt väldigt mycket om och som jag kommit nära och varit förtrolig med men jag hade missat att läsa det finstilta i vänskapskontraktet.

När jag i efterhand har analyserat vad som hände så har jag hittat i kontraktet att vänskapen byggde på att jag skulle vara tillgänglig, stöttande, uppmuntrande, tröstande och alltid till hands. När jag tittade i kontrakten så stod det inget om det ömsesidiga, att jag skulle få utrymme och mina behov tillgodosedda.

Jag är för naiv, eller har varit. Har nu fått upp ögonen för att det finns människor som är mest intresserade av vad de kan få, mer än vad de kan bidra med. Att relationen bygger på att så länge som jag är aktiv och tar initiativ så hålls dörren öppen men om jag tappar fart så smälls dörren igen mitt i nyllet på mig.

Den gamla klyschan får gälla, att hellre ha några få äkta vänner/människor än att samla på sig massa folk som suger kraften ur en.

Christer Hansson

Have thought about friendship in the context of a close friend said up her friendship with me a few days ago. Now I have lost three friends in the same number, and in much the same manner and on the same grounds.

There are people who I liked very much, and I’ve come close and been intimate with but I had failed to read the fine print of friendship contract.

When I subsequently analyzed what happened, I have found in the contract that the friendship was based on that I would be available, supportive, encouraging, comforting and always at hand. When I looked in the contracts, it said nothing about the mutual, that I would have space and my needs met.

I’m too naive, or have been. Has now been realized that there are people who are most interested in what they can get, more than what they can contribute. That relationship is based on as long as I am active and take the initiative so kept the door open but if I lose momentum so slammed my door again in the face to me.

The old cliché may apply to rather have a few true friends / people than to hoard the lot of people who suck the power out of one.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.