Och i dag OPCW och förbudet mot kemiska vapen

jag har alltid varit rädd för kemiska vapen. Vet inte varför. Kanske pga de otäcka bilder och berättelserna från första världskriget som jag läst och tittat på.

Alla Dessa Dagar

STOCKHOLM: I dag har det varit dagen för att hylla årets fredspristagare på det sätt som är tradition efter det att de mer officiella prisceremonierna i Oslo är avslutade.

Den norska Nobel-kommittén har förvisso inte en enkel uppgift, och det tillhör närmast det normala att det varje år uppstår en diskussion om huruvida de denna gång utsett rätt pristagare eller inte.

Men i år är det så tydligt att denna diskussion uteblivit helt.

OPCW – Organisation for Prevention of Chemical Weapons – går tillbaka till den konvention om förbud mot också innehav av kemiska vapen som ingicks 1993, och som i sin tur kan sägas leda sina rötter tillbaka till 1925 års överenskommelse om att förbjuda användningen av dessa vapen.

Det var det första världskrigets fruktansvärda erfarenheter som ledde fram till detta unisona ställningstagande – 1,2 miljoner främst soldater hade drabbats av attackerna med giftgaser, och 90.000 av dessa hade…

Visa originalinlägg 396 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.