Vilken fest det blev!

Jag bara älskar det! Att sitta ner och dela en middag, upplevelser och berättelser med människor som jag inte känner och som är väldigt olika mig.

I kväll så uppstod ett sådant magiskt möte på Nikolai församlings fest för ideella. Ett samtal över generationsgränserna om historien, nutid och framtid. Jag känner mig privilegierad och levande när det uppstår.

Vi serverades en vegetarisk jultallrik. Jag var spänt förväntansfull innan och jag blev positivt överraskad av hur gott det var och fascinerad över hur man kan variera det vegetariska. Jag saknade inte köttet och jag skulle mycket väl kunna äta mycket mer och oftare på det sättet.

20131218-214142.jpg
Nästa överrumpling blev den pjäs som vi bjöds på. En pjäs som väckte många tankar om krig, krigsmaterialtillverkning och dubbelmoral.
Visste ni att alla i dag levande människor härstammar från 16 kvinnor som vandrade ut från Afrika för inte så länge sedan historiskt sett? Dessa 16 tillhörde en grupp på totalt 100 personer som lämnade Afrika. Just i den stunden fanns det bara 1000 ”människor” av vågat ursprung. Vi var med andra ord utrotningshotade.

En kvinna i ett krigshärjat land blev våldtagen på nätterna och tvingades bära soldaternas ammunitionslådor på dagarna. Till slut lyckades hon fly från helvetet. I det flyktingläger som hon kom till fick hon träffa en stolt läkare som berättade för henne att ”jag ska hjälpa dig, jag är från Sweden”. Sweden! Svarade kvinnan med rädsla och förakt. Sweden var vad det stod på ammunitionslådorna som jag bar.

Visste ni att Sverige var ett av de sista länderna som skrev på avtalet om att sluta tillverka klusterbomber?

Sverige beviljar flera hundra dispenser för att kunna exportera vapen och ammunition till länder som strider mot Sveriges regler om vapenexport.

20131218-215235.jpg

Pjäsen innehöll även vacker sång och humor.
Visste ni att om man sjunger tillsammans så synkar våran puls och andning med varandra?

Alla stora kända religioner har ett och samma kärleksbudskap med rätt så lika formuleringar. Den där ni vet ”det ni vill att andra ska göra för er ska ni göra för dem”

Det blev en riktig tänkvärd festkväll med mycket prat, skratt och sång och som avrundning en härlig dessert med många smaker.

December är en enda lång fest! 🙂

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.