All uppvaktning undanbedes

Så står det i dagstidningarnas familjesidor när en jubilar vill avstå uppvaktning. Många gånger med tillägget att de reser bort under tiden kring sin födelsedag.

Vi pratade om det vid fikabordet på jobbet. Att det är lite förmätet att undanbe sig uppvaktning. En del är ju något mindre ödmjuka och skriver Eventuell uppvaktning undanbedes. Fikabordets slutsats blev att vill någon uppvakta så bör den få göra det. Det är ju en vänskaplig handling och i bland till och med en kärleksfull handling och då får man som mottagare hantera det på bästa sätt.

Funderar på om det är en parallell till människor som undanbeder sig uppvaktning från andra människor, alltså en flirt eller liknande. Det finns ju det som är rätt så tydliga med att de inte vill bli uppvaktade och vet att hen bara är ute efter en sak.

Tänk om det nu är så att man tycker om personen i fråga, den som så tydligt dömer ut alla som uppvaktar som att de bara vill få dem i säng. Klart att man avstår från att uppvakta i det läget, eller överhuvudtaget visar nåt intresse. Det ligger ju redan en färdig dom i fall man skulle visa ett sådant beteende och en sådan vill man inte vara, en sån som bara vill en sak med att visa vänskap eller till och med en liten förälskelse.

Det borde vara, var och ens möjlighet att få visa uppskattning och uppvaktning utan att bli dömd. Om man nu är en sån som bara är ute efter en sak så kan ju den andra sätta gränser i ett sådant läge.

Christer Hansson

10 svar till “All uppvaktning undanbedes

 1. Alla människor får visa sin uppskattning/kärlek eller vad det nu må vara – det är allas rätt men man kan ju inte vänta sig att mottagaren gör vågen av glädje alla gånger. Det måste man vara beredd på. Oavsett om man kommer med tårta på 50 årsdagen eller föreslår en dejt.

  Jag tänker ofta på den homosexuella ishockeyspelare som blev mördad på 90-talet. Mannen som mördade hävdade att hockeyspelaren hade stött på honom.
  Ja? Om kvinnor lät mörda alla män som oönskat stötte på dem skulle det inte finnas många män kvar.

  • Det verkar så lätt, att bara stöta på
   Ja,det är alla människors rätt, att bara göra så
   Men det är så svårt att säga till nån, vad man egentligen tycker
   och tänker om nån. Det blir mest en massa prat, om plugget
   och pop och bio såklart

   Read more: http://artists.letssingit.com/gyllene-tider-lyrics-nar-vi-tva-blir-en-d5dsrz2#ixzz360C1b4EX
   LetsSingIt – Your favorite Music Community

   Det är liksom inte så lätt att vara i den andra änden. Enklare att fräsa ifrån och kategorisera.

   • Det finns en scen i Notting Hill där William Thacker (Hugh Grant) är kategorisk mot Anna Scott (Julia Roberts) för att hon är filmstjärna och hon förklarar för honom att inom henne finns det en liten osäker flicka som också kan bli kär och vilja uttrycka det till den hon älskar. Den scenen berör mig väldigt mycket. Inom oss finns det en liten pojke eller flicka som blivit kär och vill visa det för den andre och bli tagen på allvar för det och det vi möts av är en vuxen förstörd jargong med så mycket försvar i att det blir sårande.

   • Det är viktigt att inte ta sånt där personligt, det finns alltid en anledning till att människor agerar som dom gör. Ibland får man ha lite tålamod innan bitar faller på plats.

   • Det bygger på att vi är skadade och sårade som vuxna. Tycker dock att det är lite trist och tragiskt att så många låter försvarslagren växa år efter år

 2. Jag tycker att det är bra att det finns möjlighet att undanbe sig uppvaktning – det är tydligt och ärligt. Det kan finnas många skäl till att man inte vill fira; kanske inte vill fira alls, kanske bara med den närmaste, eller man kanske inte har råd med att bjuda på kalas. Det menar jag att vi måste respektera. Av det skälet blir jag ledsen när folk vid fikabordssamtal, kallar detta förmätet. Vem är ni att döma?

  • Det kommer ju att fortsätta att undanbes avtackning även fortsättningsvis trots våran ”dom” vid fikabordet. Saker och ting måste få vändas och vridas på utan att det därefter kommer krav på förändring

   • Så är det med även det bör göras med viss respekt. Vill man förändring, måste man sätta sig in i drivkrafter bakom och förstå varför man vill ha en utveckling i viss inrikting. Min erfarenhet är att ju mer av fördomande i tidigt skede, desto svårare att ha en öppen diskussion som leder någonvart.

   • Grejen är att vi var oeniga vid fikabordet och samtalet slutade också där. Det som var intressant var att det var så tydligt en generationsfråga och jag tänker inte avslöja vilken del av åldersgränsen som jag tillhörde 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.