Morgonbön i Taize’

Just nu söker vandrar människor i Taize’ till kyrkan för morgonbönen som kommer att pågå en timme ungefär. Varje bönestund är ungefär en timme och består av massor med sång, textläsning och cirka 20 minuter meditation eller tyst egen bön.

Man följer rytmen med de tre bönestunderna på under dagen, morgon, lunch och kväll och däremellan har man Bibelstudier, sitt arbete och fri tid.

Vad man än håller på med så släpper man vad man har för händerna och går till kyrkan när det är dags. Det är jättehäftigt att leva i den rytmen med flera tusen andra personer. Man byter inte om och för sig fin så som vi ofta gör hemma i svenska kyrkan utan man går dit som man är. Jag har glidit runt i ”camping- eller festivalkläder” och sandaler hela veckan och det har känts bra att gå och sätta sig på golvet i kyrkan på det sättet.

Det är precis samma känsla som att glida runt på en musikfestival tillsammans med flera tusen andra människor för att rätt var det är samlad kring en spelning. Avslappnat och lätt.

Jag har ju suttit när bröderna, eller munkarna om ni så vill, de sista dagarna och det är så avslappnat som det kan bli. Det är inte den yttre formen som är det viktiga utan det inre livet som spelar roll.

För mig har det varit avgörande att få se och ta del av detta.

IMG_0045.JPG
Sitter i kyrkan och förbereder mig inför en av bönestunderna

IMG_0046.JPG
Koret eller vad man nu kallar det som alla sitter vända mot. Golvet lutar hela vägen ner mot det.

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.