Min bästa julafton

Efter löprundan på julafton morgon och frukost vilade jag en stund medan jag tittade på Grinchen-julen är stulen. Tror faktiskt att jag slumrade till en stund 🙂

Vinglade iväg med en av julklappar fullastad cykel bort till min dotters moster S där jag var inbjuden till julfirande. De tre systrarna, varav en av dem är C, min dotters mor, låter arrangemanget gå runt bland dem, så att de tar det i sitt hem vart tredje år och för min del blev det den 14 julen tillsamman med dem. Min dotter är 23 år och det är fantastiskt att hennes mostrar håller på traditionen att bjuda in mig.

C och jag separerade tidigt i dotterns uppväxt och vi har alltid samarbetat på bästa sätt för vår dotters skull varav julen varit en sån grej. Hon har fått fira jul tillsammans med sin mamma och pappa oavsett hur livssituationen sett ut för C och mig.

När jag anlände så möttes jag av dotterns halvsyrror och kusiner som fortfarande är barn och de var så glada och förväntansfulla och ville genast visa mig granen, dekorationen och ta hand om de julklappar som jag bar med mig så att de hamnade under granen

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/599/20927706/files/2014/12/img_0915.jpg
Jag blir så glad och lycklig av att de barnen tar till sig mig med den kärleken och att jag är så självklar i deras gemenskap.

Rummet som var iordninggjort för vårt julfirande var sagomagiskt med massor av juldekorationer som bildade en himmel i taket

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/599/20927706/files/2014/12/img_0910.jpg
Det var som vanligt knytis och jag var sillansvarig 🙂 och hade fått med mig en leverpastej och krispig inlagd gurka av bara farten.
Under skämt och glam intogs julbordet i familjens sköte 🙂

Därefter den lite dästa väntan på det magiska klockslaget 15:00 då vi samlades i gemenskapen kring Kalle & hans vänner. Alltid spännande att se vilka som orkar hålla sig vakna och vilka som försöker sova snyggt framför TV:n

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/599/20927706/files/2014/12/img_0923.jpg
Men nya krafter tog vi oss an fikabordet som var fantastiskt gott och med Kan du vissla Johanna som bakgrund. Den lilla filmen är väldigt vacker och hör julen till med sitt budskap. Därefter nästa väntan, denna gång mer uppspelt och förväntansfullt eftersom det fanns känningar av att tomten började närma sig kvarteren.

Tomten som är hårt arbetande person på julafton gjorde en kort visit innan han for vidare. Barnen hjälptes åt att dela ut alla klappar som gömde granen och därefter en flera timmar lång julklappsöppning. Barnen var snabbast att öppna sina och det var vi vuxna som drog ut på det, så pass att vi fick ta Karl-Bertil Jonsson paus.

Klappöppnandet där vi klämde, kände, tackade och kommenterade vad vi fått pågick faktiskt i ett långsam och mysigt gemak ända fram till att jag behövde åka vidare till julnattsmässan.

Kyrkan var full av människor som sökt sig dit efter sina firandet tidigare på dagen för att tillsammans gå in i julnattens magi med barnet som föddes för fred och fridens skull. Det är så härligt att få avsluta julafton på det sättet och få in i julen tillsammans med människor jag älskar, allt från de för mig okända medmänniskorna till mina vänner och bekanta utspridda i kyrkbänkarna till gudtjänstvärdar, körsångare och anställda som många blivit mina vänner under åren.

Min kompis P levererade en tänkvärd predikan, stearinljusen både spred ljus och värme. Alla klämde i för kung och fosterland i julens psalmer och böner och Guds närvaro bland människorna var påtaglig

Lycklig och varm i själen släntrade jag ut ur kyrkan hälsandes och kramandes och vinternatten kyliga luft studsade bort från mig när jag cyklade hem.

Eftervärmen strömmade ut mig när jag kommit hem så jag tände upp ljus, tog mig en julnattsfika och njöt av en av mina bästa julaftnar som övergått i juldagens glädje över att Gud åter igen fört in fred och fred i höra hjärtan.

Nu är det upp till oss att under kommande år förvalta den gåvan av nåd vi fått och vara så Jesuslika mot varandra som vi bara orkar och har förmåga till att nästa jul blir minst lika fin och varm och att vägen dit blir till glädje och nytta för många.

Christer Hansson
.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.