Långfredagen

Som på engelska heter Good Friday och som då får en annan innebörd. 

Jag har kastats in i påskens drama eftersom stilla veckan, eller Holy Week på engelska, vilket också ger en annan innebörd, har sett annorlunda ut för mig i år än tidigare. 

Vi firade palmsöndagen och vi har haft påsken som tema under veckan i England men jag har legat utanför påskens dramatiska vecka i och med att vi varit på resande fot. 

Den engelska betydelsen Heliga veckan beskriver mer Jesus sista vecka än begreppet Stilla veckan som vi använder. Jesus sista vecka var allt annat än stilla. 

När jag var ung så var långfredagen verkligen lång. Samhället var stängt, nedsläckt  och det hände verkligen ingenting. Det redan torftiga TV-utbudet var ännu torftigare och strövare. Människor gick verkligen in i fredagens eftertanke. 

Någon gång i tonåren hörde jag Carl-Jan Granqvist berätta om sin barndoms påsk med bittra örter till maten och allt dämpat och grått. Den berättelsen påverkade mig och för så än i dag. 

Jag behöver få ha min långfredag med minst två besök i kyrkan, gärna tre, för att kunna ta in det som hände och som är så centralt i kristendomen och långfredagen krävs för att det ska kunna bli kristen påsk. 

Så jag masade mig upp och vinglade sömndrucket iväg till den avskalade långfredagsmässan. Vinglade hem för att packa upp resepackningen och för att slå in några påskpresenter. Vinglade sedan iväg till kyrkan igen för att ta del av nästa gudstjänst som är väldig speciell. Den kompletterar den första och förstärker långfredagsmässan händelse. Jag påverkas kraftigt av budskapet och innebörden och jag vill ha det så, jag vill känna smärtan och sorgen än i dag trots att det gått över 2000 år sedan det hände. 

När jag var ung förstod jag ingenting av påsken. Det var bara en återkommande högtid varje år och jag hade lika gärna kunnat vara utan den. Nu är påsken viktig och central i mitt liv och jag måste ha den för att förstå livets villkor och vår existens. 

Tog en promenad i sakta gemak uppe i de vackra kilsbergen på eftermiddagen och resten av kvällen har jag hållit mig stilla. Har varit eftertrött från resan så jag har sovit i omgångar fram till nu mitt i natten. 

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.