Våran dag i Wittenberg

Först vaknade jag, sedan funderade jag på att träna, sedan gick jag upp……nåja, kanske ska ta det mera övergripande. 

Som vanligt massor att titta på och berättelser att ta in. Jag börjar få ihop Luther-pusslet och det är absolut nödvändigt och avgörande för mig. Är man Lutheran bör man förstå vad det innebär eller åtminstone vad det kan innebära. 

Vi började dagen med att fira mässa i den kyrka där Martin höll de flesta av sina predikningar. Det är fantastiskt att få göra det i en så historisk kyrka. Det var där som den första icke-katolska gudstjänsten hölls i den då katolska världen.  

   På samma kyrka sitter det en bild som redan på 1300-talet hånar och förnedrar judarna som också då blev utmottade från staden. Att Hitler kunde hitta argument för sin sak i jude-frågan historiskt bakåt i tiden kan man se och det är viktigt att förstå hela den historiska kedjan för att undvika att det sker igen.  

 En stadsvandring i det gemytliga och sömniga Wittenberg där vi tittade på Luther-eken som inte är samma ek som den Luther stod bredvid brände den påvliga förvarningen om en bannbula, men det var samma plats 🙂 

     Vi tittade på klostret där Martin varit munk och där han sedan bosatte sig med sin fru Katarina von Bora när klostret lades ner. Katarina var en driven och driftig kvinna som fick ruljansen att gå runt.  

   Fler torg och hus tills vi kom fram till slottskyrkan som man renoverar inför 500-års jubileet av att Martin spikade upp de 95 teserna på kyrkporten. Det fejad och fixas lite varstans inför det jubileet och jag är sugen på att åka hit igen år 2017 då det går av stapeln.  

       Nåja, kyrkporten är en annan port än orginalporten men vad för väl det? Det var i alla fall där det hände, om det nu har hänt 🙂 

 

En märklig grej är att jag tittade på kartan i går kväll och fick en kraftig känsla av vart jag skulle springa nu på morgonen. 

När jag i morse kom fram dit på andra sidan floden Elbe stannade jag enför att njuta av stunden och det heliga. Jag skrev ju att det blev en stund att lägga i mitt löparminne.  

 Döm om min förvåning när jag tittar på bilden ovanför porten där Martin finns med och av silluett som ledtråd kan man tänka att det är på samma plats där jag var.  

 

Har för övrigt vant mig vid att de vägrar att ta betalt med kreditkort. Läste på om det och det handlar om att i Tyskland har de anslutit alla banker till ett kort och därför vägrar Visa och mastercard

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.