Magiska Alaborg

Brorsan är född året före mig men han i Januari och jag i december så det är närmare två år som skiljer mellan oss och det var påtagligt i min uppväxt. 

Brorsan umgicks ofta med de som var äldre än honom så jag beundrade och var avundsjuk på alla äventyr och spännande grejer han gjorde, typ åkte moppe och träffade tjejer. 

Minns att han och hans moppegäng packade med tält och folköl för att åka ända bort till Alaborg för en natts camping. Tyckte att det var så stort och spännande och jag ville så gärna följa med men insåg att jag var för liten för sånt. 

Det var magiskt när brorsan kom hem igen och berättade om allt han varit med om vid sjön Alaborg ute vid kvarntorp som fortfarande är ett av Sveriges mest förorenade områden. 

Några år senare tog jag min A-traktor till Alaborg för att själv uppleva äventyret men då var både mopederna, folkölen och tjejerna borta. 

Simmade liksom i bakvattnet hela uppväxten. 

Under dagens löprunda blev jag glatt överraskad av att springa förbi Alaborg. Stannade naturligtvis för att titta in vid sjöarna som är vattenfyllda dagbrott från skifferbrytningen under andra världskriget när landet behövde tillverka sin egen olja bl.a. 

Mycket av magin var borta men det var kul att se stället igen och nu låg det inte längre bort från föräldrahemmet än att jag kunde avsluta löprundan med att springa ”hem” från Alaborg.  

 

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.