Vill känna dramat

För de flesta är långfredagen en ledig dag utan att egentligen riktigt  veta varför. 

Påsken var för mig helt obegriplig och intetsägande långt upp i vuxen ålder men däremot har jag fascinerats av långfredagens öppna sår i det för övrigt tillrättalagda året. 

Bär fortfarande med mig Carl-Jan Granqvists berättelser om sin barndoms långfredagar där man saltade och kryddade med beska örter för att maten skulle smaka illa. Alla skulle lida och och samhället stod stilla och kyrkan hade sitt fulla grepp om händelsen. 

Som tur är har vi tagit oss förbi det och kan ha ett fullt fungerande samhälle och äta gott trots att det är långfredag. 

Däremot vill jag förstå och känna in varför jag är ledig från jobbet i dag även om jag väljer att springa, packa upp från Englandsresan och äta en god måltid tillsammans med en vän. 

Påsken har blivit viktig för mig och jag lär mig skikt efter skikt, letar efter nyanser och nycklar till förståelse. Tror att jag har nytta av att förstå påsken. 

Följer dramat och försöker att leva mig in och känna hur det var. I bussen på väg hem från England rullade jag ihop mig i sätet och tittade på The Passion för hundrade gången kändes det som och blev påmind och ökade förståelsen. 

Sedan många år tillbaka går jag på långfredagens tre gudstjänster och de ligger som grund för påskaftonens tomma kyrka och uppståndelsen på natten. 

Min långfredag blir då uppdelad i Jesus lidande och döds-rytm och jag förstår varför jag är ledig från jobbet. 

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.