Styrelseutveckling på Atoklint

En del i programmet här är att lära känna omgivningarna så vi styrde kosan till Atoklint som är en helig plats för samerna.

Det är tre kilometer att vandra uppför innan man når toppen och den sista biten är klättring i berg.

Att vandra så tillsammans skapar en gemenskap och på den lätta vandringen kunde vi prata lite om oss själva och vara nyfikna på varandra.

Under den tuffa klättringen upp till toppen blev det mer en övning i samarbete, tillit och omtanke.

Det blev mer jobbigt och dramatiskt än vi räknat med men till slut med hjälp och stöd av de andra stod jag där på toppen och kunde blicka ut över vidderna. Har alltid funderat på hur det känns att bestiga ett berg och stå längst där uppe på den smala spetsen och nu har jag fått smak på det.

Vi fick många fantastiska naturupplevelser som endast går att lagra i det inte minnet och när vi kom tillbaka till bilen efter nedfärden så var vi en väl sammansvetsad styrelse som lärt känna varandra och att samarbeta.

Christer Hansson

11 svar till “Styrelseutveckling på Atoklint

  • Ja, och när jag läste på om samernas trolltrummor och att varje samefamilj kunde ha en med egen karaktär och att kyrkan tvingade att lämna ifrån sig dem så tänkte jag på att du har fört en dialog med mig om det.

   • Ja så är det verkligen. Det var ju faktiskt svenska kyrkan som bedrev en häxjakt på samerna, deras tro och jakt på att utrota allt samiskt som t ex språket och trolltrummorna.

   • Jamen så är det ju. Kyrkan har en väldigt blodig och hemsk historia. Historiskt kan man verkligen med goda skäl anklaga kyrkan för sitt unkna förflutna. Men man ska inte gå så långt som jag ibland gör då jag anklagar nuvarande kyrkan för detta. Däremot anser jag fortfarande att kyrkan har en väldigt mörk och svart historia då det gäller minoriteter som samer t ex. Då det gäller maktutövande. Då det gäller häxbrännerier. Då det gäller kyrkans vilja att stoppa vetenskapliga studier. Nu vill ju kyrkan stå för något helt annat och det är sunt. Samtidigt ska man inte förneka dess mörka historia tycker jag. Du visar ju verkligen, som kyrkans man, att du förstår samerna och den hänsynslösa förföljelsen kyrkan bedrev emot samerna. Det uppskattar jag. Tack för det Christer. Men håll med om att det är helt galet att kyrkans förföljelse av samerna pågick ända in på 60-talet? Och mycket glädjande att en kyrkans man som du, idag besöker Atoklinten med intresse.

   • Och jag tycker att det är väldigt spännande med samernas historia och helighet, det gick att känna den när jag klättrade upp för fjället och berget och det var med andäktigt stolthet jag till slut stod helt ensam på dess topp med sameland runt mig 🙂

   • All heder åt dig Christer. En av mina förfäder som inte var same var tillsyningsman och visade ytterst få den platsen för att skydda samernas historia. Hoppas du njöt av att vara på platsen och få den känsla du fick.

   • Du klättrade uppför fjället för att möta samernas historia…… bra gjort, och bra gjort att du gjorde det med sådan vördnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.