Salta bad.

Ön Sal är en vulkanö och ur en av kratrarna kommer det salt upp i dagen. Man har utvunnit det saltet sedan längt tillbaka, först med slavar och åsnor som hjälp och senare med lågt betald arbetskraft och en linbana ner till hamnen.

Nu exporterar man inget salt längre så en inkomstkälla är att låta oss turister bada i det 28% salta vattnet och vi flöt som korkar 🙂

Det ingick i en halv dags sightseeing på ön som visade upp historia och kultur samt nutid och fattigdom. Jätteintressant, tidspressad, kul och berörande.

Vi åkte karavan med jeepar som åkte alldeles för fort i ökenlandskapen. Komiskt nog så åker man till en annan världsdel och får dela det bakre sittutrymmet med två damer från Örebro som till och med känner samma folk som oss.

Vi satt där bak och tjoade, skrattade och pratade på bred närkingska.

Den enda nackdelen av att det var mulet var att vi missade en hägring och en ljuseffekt i en vattenfylld grotta.

Jag hamnade ofrivilligt i en prutmatch med en försäljare av typiska krimskrams och på något märkligt sätt hittade tekniken och gjorde en bra affär där vi båda var nöjda.

Nu vet jag mer om Kap Verdes och ön Sals historia, politiken, ekonomin, samhället och hur människorna fungerar och det ger ett mervärde till vistelsen.

Christer Hansson

2 svar till “Salta bad.

  1. Hoppas du har rätt. Men (skeptiska jag) är inte helt säker på att turistnäringen ger den sanna berättelsen om platsens historia. Önskar dig en fortsatt fin vistelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.