Borde och måste

En text skriven av Andreas Kullberg på Time2Change

Borde och måste.
Två ord som är väldigt vanliga och som är särskilt vanliga hos människor med mycket stress i sitt liv. Så ta en titt och lyssna efter om det är två ord som du använder med hyfsat hög frekvens. De människor som mår bra och som samtidigt åstadkommer fantastiska saker lever väldigt lite med borde och måste och mer med
 vill och väljer.

Borde och måste är båda ”utifrån-ord”, dvs det är för att leva upp till någon annans krav och förväntningar som vi gör det vi gör. Inte för att vi vill eller väljer.
Måste innehåller ett krav som dränerar lusten i aktiviteten. Borde är något som vi gör för att leva upp till vad vi upplever som en moralisk/etisk/hälsosam/etc standars som andra förväntar sig. Upplever.
När du
 väljer att göra något så tar du tillbaks makten. Eller vill göra något. Du gör det av en anledning som du har valt. Du fokuserar i allmänhet på slutresultatet mer än på själva aktiviteten, eller hur? Vilket i sig bygger lust och motivation.
Hur kul är det att
 Borde göra något? Eller måste. Det är hela tiden för någon annans skull, rent mentalt.
När du börjar fundera på vilka av dina mål som är borde och måste och vilka som är väljer och vill så börjar du komma närmare svaret. Svaret på vad som ger framgång som är både långsiktig, hållbar och lustfylld. Fundera noga på om du gör det för att leva upp till någon annans förväntningar i slutändan eller om det är något som du verkligen vill.
När det är något du vill så kommer du även att välja att göra det som kanske tar emot lite, för du är helt klar på ”av vilken anledning gör jag det här?” Vilket i sig gör att prestationen och välbefinnandet ökar.

Livskvalitet och prestationskvalitet.
Samtidigt.

Och kom ihåg:
Du är viktig. Du är värdefull.

Christer Hansson

Ett svar till “Borde och måste

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.