Påsken

Den supergamla traditionen att fira påsk och som för mig upp i vuxen ålder handlade om mat, kycklingar och att måla ägg.

Någon föreslog i Ring P1 att eftersom vi lever i ett av världens mest sekulariserade land så kunde man låsa fast påsken vid samma datum år efter år för att öka möjligheten att få bra och varmt väder vid ledigheten. Om man nu inte bryr sig eller vet om varför man firar påsk så kan man väl avstå tycker jag, varför vara ledig när man inte vet orsaken?

Jag följde hela dramat från död till uppståndelse och det gav mig mening och förståelse för livet och dess villkor och jag uppskattar att ha kunnat vara ledig hela långfredagen och annan dag påsk för att kunna ta in och leva i händelsen.

Christer Hansson

7 svar till “Påsken

 1. Njaeee håller nog inte med riktigt. Javisst vi är nog världens med sekulariserade land. Vi är också ett hårt arbetande folk, med mindre semester osv än en del andra länder. Såklart alla nuvarande helger ska bevaras som ledigt (många yrkesgrupper måste ju jobba ändå). Vi behöver alla helgdagar. För mig var påsken jätterolig som barn. Man umgicks med släkt och vänner. Ofta fint väder så man kunde sitta ute och äta. Även barn behöver ledigt från förskola/fritids och skola. Viktigt för barnen att föräldrarna kan vara lite lediga tillsammans med barnen, utan att behöva ta av sin sommarsemester. Så jag håller inte med om att de icke troende lika gärna kan jobba. Hur vi firar ledigheten är upp till var och en. Så tycker jag
  🙂🐣🐥

  • Gör om arbetstidsavtalen så som man gjorde med annan dag pingst. Tycker att det är hyckleri att åka snålskjuts på den religösa innebörden. Har inget emot att folk är lediga.

   • Vi tycker olika. Jag är absolut för att vi ska ha kvar de helgdagar vi har, även om det inte berör mig. Ledigheten ska vara densamma vare sig man är religiöst eller ateist. Även kyrkan har ägnat sig åt massor av hyckleri, och tvingat sig på oss.
    Vill minnas att söndagar också har en religiös innebörd, att det ska vara en vilodag. Tycker du att folket ska börja arbeta på söndagarna också för att inte hyckla?
    Arbetsgivare lär jubla över din åsikt. Så jag tycker det är tur att vi har fackföreningar som försvarar de anställdas rätt, samt en demokrati.
    Äsch, jag vill inte starta ett gräl med dig. Det är ok att vi har olika åsikter. Vill bara förklara hur jag tycker. Jag är också en människa med hjärtat till vänster, vilket är orsaken till att jag kommenterar till inlägg att den allra största delen av oss inte ska få ha ledigt de röda dagar vi har, för att då är det hyckleri. Skulle det bli så att helgdagar dras in så drabbar det så klart också de religiösa.

   • Jag har varit facklig i 10 år så jag vet att kämpa för goda arbetsvillkor och det jag menar är att det kristna nog kommer att klara att fira påsk utan ledigheter. Om nu människor vill vara lediga får de gärna vara det för mig. Hyckleriet är att koppla ledigheten till religösa händelser när ändå ingen bryr sig om dem.

   • Det är en tradition som inte är påtvingat av folket, utan av kyrkan. Sedan länge tillbaka. Fortfarande tycker jag att vi ska fortsätta vara lediga på söndagar och andra religiösa händelser. Det behöver vi alla, inte minst barnfamiljerna. Mig kvittar det dock om man istället för påsk/jul osv får samma sammanhängande ledighet som vi har nu fast veckan efter istället. Fattar dock inte hur religiösa människor skulle må bättre av den ändringen?
    🙂

   • Då tycker vi lika trots allt, att arbetsmarknadens parter reglerar arbetstidsavtalen utan religös inblandning. Det finns många olika religoner och var och en av dem får ta ansvar för sina högtider och lösa det med semester eller annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.