Vid korset

Det är alltid påskvecka i Taizés kloster vilket innebär att fredag är långfredag och då tar man det lite lugnare och gärna i egen tystnad för reflektionens skull.

Så när man firade midsommar för fullt hemma i Sverige med vad allt det består i av traditioner och ”måsten” så chillade vi och tog det lugnt och det var så skönt. Saknade ingenting av midsommarstång och små grodor.

Spännande att vistas bland så många människor i tystnad och äta lunch med klassisk musik som enda ljudkuliss.

Vi brukar försöka fira en svensk mässa i den katolska bykyrkan när vi är här och det fick vi in igår tillsammans med församlingen från Örgryte. Hade bjudit in några tyska vänner var av en är helt såld på svenskt midsommar- och gudstjänstfirande och det var så fint att sitta bredvid honom och översätta och beskriva vad som hände i gudstjänsten.

Fredagens kvällsgudstjänst i klosterkyrkan avslutas alltid med en möjlighet till bön vid korset och det är många som tar den möjligheten. Första gången jag var här fick jag en stark andlig upplevelse vid korset. Andra gången var det bara plywood mot pannan, kanske för att påminna om det jordiska och materiella och igår kväll en värme som spreds i kroppen.

Somnade gott efter lite chattande med mina föräldrar som firade midsommar och det var gott att höra att de hade det bra och få en bild av den svenska midsommarnatten.

Somnade gott till en fransk åsk- och regnskur.

Christer Hansson

3 svar till “Vid korset

  1. Njae, för mig finns (som tur är) inte så många måsten med midsommar. Slipper nu mera små grodor, eftersom barnen växt upp. Men visst var det en rolig tid när det var barn som det var ett måste med roliga lekar. Numera tycker jag mest det är mysigt att kanske ta ett dopp på midsommarafton. Käka lite gott och bara umgås med familj/vänner. Vi hade riktigt roligt utan några måsten, och många skratt blev det, vilket är härligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.