Belysningsprojektet

Har gett mig sjutton på att kunna ge krukväxterna tillräckligt med ljus för att må bra och samtidigt behålla estetiken.

Cyklar förbi några lägenheter ibland där jag ser att de har växtbelysning och det ser för jäkla illa ut rent ljusmässigt då det blir ett skarpt grönaktigt ljus i rummet. Skulle bli galen av att ha det så.

Har läst på om ämnet och det finns åsikter från att man måste ha speciella växtlampor som är dyra och fula till att Bosse Rappne säger att det funkar med vanliga lysrör eller dagens led-lampor om de avger mer än tusen lumen.

En del säger att lampan måste avge olika färger i ljuset, medans andra påstår att vitt ljus räcker. Min tes är att ljus är bättre för växterna än inget alls och det verkar funka.

Har köpt in olika lampor som passar in i hemmets inredning och satt Ikeas fjärrstyrda lampor i dem så nu kan jag styra upp till 10 lamor samtidigt med en och samma fjärrkontroll. Just de här lamporna ligger på 1000 lumen om jag krämar på för fullt, men de går att dimma ner till ett svagt bakgrundsljus. De går också att variera från det skarpa vita ljuset till ett varmt gult ljus.

Observerar de växter som tidigare stått alldeles för mörkt och kan iakta att de verkar må bättre och kanske kanske börjat ge nya fräscha blad.

En positiv bieffekt är att min lägenhet har blivit trevligare att vistas i och det har fått mig att dra blombelysningsprojektet vidare till att bli ett belysningsprojekt där jag med de fjärrstyrda och dimbara lamporna kunna ljus- och färgsätta lägenheten med variation.

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.