Kissade blod

Det var av bibliska mått att stå där i skogsbrynet och kissa blod.

Blev ordentligt överraskad och på gränsen till chockad. Hörde mig själv högt säga Nääeeej när mina ögon inte trodde på vad de såg.

Det var lite blåsigt och kyligt på stranden i fredags och jag var en av få där. En missbedömning av vädret från min sida, det hade varit bättre om jag stannat kvar vid husvagnen där vädret var bättre, det funkar ju så här på ön att vädret varierar beroende på var man är.

Nu envisades jag med att stanna kvar på stranden och hoppas på några värmande solstrålar eftersom jag packat utrustning och matsäck för en hel dag och rest fem mil enkel resa.

Blev som salt lite kall där jag satt och huttrade och fick springa upp i skogen för att kissa några gånger under dagen och nu skulle jag bara pinka en sista gång innan jag skulle packa ihop och åka hem.

Det kom blod, inte kiss blandat med blod. Detta var tjockt, rött och färskt och jag försökte sluta pinka, men nödig var jag så det var bara att släppa på och se det overkliga.

Började tänka strategiskt på en gång och första målet var att ta mig till bilen på den stora parkeringen ifall jag skulle kollapsa. Bar den tunga packningen från stranden genom tallskogen och tog mig till bilen.

Nu var jag fem mil från husvagnen, ca 45 minuters körning och var tvungen att välja att stanna där jag var för att ev. ringa efter hjälp, eller ta mig samman och köra till husvagnen som var ett bättre utgångsläge om jag skulle bli sämre.

Ringde 1177 för att få råd och kötiden var minst 30 minuter och då tog jag beslutet att köra så långt jag kunde under den tiden.

Kände mig skakig och händerna domnade lite, upplevde smärta i högra njuren och blev andfådd av det.

Det gick ändå bra att köra och jag fokuserade. Till slut kom jag fram i telefonkön och fick beskriva mitt ärende. Hon ringade in att den kunde vara en njursten som släppt eller symptom på urinvägsinfektion och hur det än är så ska man undersökas när man kissar blod så jag sattes i telefonkö till en hälsocentral i Kalmar som hade jourtid.

Nästan framme vid campingen fick jag besked om en besökstid klockan 20 på kvällen och tiden fram tills det skulle räcka till att ta en dusch och byta om till fräscha kläder vilket kändes skönt. Hade inte varit roligt att åka in i strandutstyrseln.

Mådde bättre under bilfärden in till Kalmar och jag mottogs av en trevlig sjuksköterska och fick strax därefter träffa en lika trevlig och seriös läkare. Båda hade en brytning i språket som vittnade om att de kom från öster någonstans, typ Ryssland eller de områdena och jag kände en glädje och tacksamhet över att deras kompetens togs till vara.

Rutinfrågor och kontroller visade att mitt hälsotillstånd inte var i akut fara utan det skrevs ut penicillin som jag kunde hämta direkt på köpcentret Giraffen och jag kände en tacksamhet över avregleringen som nu gjorde att jag kunde hämta ut min medicin sent en fredagkväll.

Jag har börjat att belöna mig när jag anser mig behöva det så när allt var klart och under kontroll åkte jag ner till hamnen i Kalmar och avnjöt en Mc Donalds-meny samtidigt som jag ringde upp syrran och min dotters mamma som jag haft telefonkontakt med innan för att någon skulle ha kännedom om mitt tillstånd.

Nu återstår att ringa min vårdcentral för att boka en tid för en rutinundersökning som alla över 50 år åker på om man kissat blod.

För övrigt känner jag mig helt okey och fungerande och inget mer blod har förekommit sedan i fredags.

Christer Hansson

2 svar till “Kissade blod

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.