Vårt förbund med Gud

Regnbågen påminner om Guds förbund med människorna.

Vad innebär det och framförallt i fastetid?

Det finns inget viktigare än att bry sig om varandra i det lilla och det behöver man inte vara religös för att förstå och det är enligt mig en av grundbultarna i meningen med livet och det gör mig outtröttlig i att stå till tjänst.

Morgonandakten tar upp ämnet på ett begripligt sätt Vårt förbund med Gud

Christer Hansson

12 svar till “Vårt förbund med Gud

 1. Jag lyssnade på P1 där det pratades om regnbågen och om Noa.

  För det första så finns det ingen regnbåge. Det vi ser är ljuset som bryts i regndroppar och träffar våra ögon med en liten förskjutning. På riktigt hög höjd, t.ex. en luftballong, ser man hela cirkeln. Regnbågen är inte ens en båge.

  För det andra så är berättelsen om Noaks Ark full med ologiska fakta. Hur är det möjligt att få plats med två av alla landlevande djur i en ”båt”. Hur färdades pingviner och isbjörnar från Arktis respektive Antarktis till Mellanöstern? (För att inte tala om kängurur från Australien.)

  Personligen tror jag att berättelsen om Noaks Ark har sin grund från en historia om hur någon lyckades rädda många från en Tsunami. Kanske berättelsen finns att hitta bland Sumerernas myter.

  Jag tycker det är okej att tro på Gud, men Bibeln innehåller på tok för mycket myter och sagor.

  Den gyllene regeln räcker för mig och den kan förkortas till två ord.

  Var god.

   • Jag vill egentligen inte beröva någon dess tro. Men som Tage Danielsson så klokt så… ”Utan tvivel är man inte klok.”

    Och jag tvivlar på Bibelns berättelser. (Och så heter jag också Thomas.)

   • Bibeln är ett bibliotek som innehåller allt från historiska berättelser, poesi, dikter, prosa, profetior, så det är svårt att säga så kategoriskt att man inte tror på det som står i den.

    Jag tror inte på det som står i romaner t.ex.

   • Jo, det finns det. Men mer och mer av Bibelns berättelser har blivit myt. Men t.ex. Kopernikus vågade inte beskriva att han räknat ut att Solen var i centrum och planeterna snurrade runt. Hans verk blev känt efter hans död. Gallileo fick husarrest när han med sitt teleskop kunde bevisa Kopernikus teori. Hela tiden har Kyrkan och religionen anpassat sig. Det är få religiösa som ifrågasätter vetenskapen idag. Men dom finns. Och ju mer vi lär oss, ju mer blir religion bara en myt. Långsamt tynar religionen bort tills det bara finns kvar det som inte går att bevisa. Jag tycker alla får tro vad dom vill, men i mina ögon borde man kunna krympa ner bibeln till bara den gyllene regeln. ”Gör inte mot andra det du inte vill dom skall göra mot dig.” Hade den regeln följts så hade vi inte haft mord eller våld, bara vänlighet.

   • Nu när vårt gemensamma ”bibliotek” finns på Internet och när snart alla kan läsa alla böcker så blir det nästan nödvändigt att hitta en gemensam tro. Den gyllene regeln finns i så gott som alla religioner. Nästan alla människor kan hålla med om den. Tyvärr så finns det någon promille av mänskligheten som är ”ond”. Fast för att citera Steven Pinker så är världen ”bättre en någon tid tidigare”. Det goda tycks långsamt segra över det onda för att uttrycka det filosofiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.