Drömmen om Livgardet

Vandrade soliga Lidingövägen förbi Stockholm Stadion och tänkte på alla marathonstarter jag gjort där och får avstå i år.

Tänk så många gånger jag vistats i det området och fascinerats över Stadion, men även hagarna för Livregementets hästar, Livregementet och försvarets högkvarter. Området är ett koncentrat av mycket jag tycker om och i dag gick en dröm i uppfyllelse då min promenad hade målet att komma in på regementet.

I dag stod försvarsmakten för värdskapet när myndigheternas huvudskyddsombud träffades i sitt nätverk och vi fick vara i mässen och angränsande rum, allt autentiskt i 1800-tals miljö med tavlor och sablar på väggarna och mycket knarr i golven. Jag bara älskade det 🙂

Har inte varit inne på ett regemente sedan jag gjorde repmånad och jag tror nog att jag borde ha satsat på en militär karriär eftersom jag dras till och trivs i det miljöerna.

En riktig bonus var att få komma in på just livregementet och få se den beridna högvakten med musikkår förbereda sig och ge sig iväg.

Vi fick också förevisning på stallen, ridhus, skötsel av hästarna, de ceremoniella uniformerna, ja allt som har med regementets verksamhet att göra och som grädde på moset så var det ju pannkaka och ärtsoppa i matsalen så som seden bjuder.

Vad har allt detta med arbetsmiljö att göra? Jo, de visade på hur komplicerat det är att bedriva arbetsmiljöarbete inom försvaret med så många olika verksamheter och moment. Idag handlade det om 600 kilo hästar med egen vilja, men det kunde lika gärna varit ubåtar eller flygplan eller nåt annat.

Det finns massor med individuell arbetsmiljö- och säkerhetskompetens inom försvaret, och den stora utmaningen är att få ihop det i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Självklart hade vi klassiska överläggningar där varje myndighet berättade om sitt arbetsmiljöarbete och vilka utmaningar vi står för och vi tog ett viljeinriktningsbeslut om att hitta gemensamma nämnare som vi tillsammans kan lyfta till fackförbunden, arbetsgivarverket och Partsrådet.

En lycklig Christer lämnade mässen efter en dag på regementet.

Christer Hansson

2 svar till “Drömmen om Livgardet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.