Jag gillar att hänga på Camus Örebro och i kväll var den föreläsningen Äta eller slängas med Marie-Louise Danielsson Tahm som lockade.
Mina stolpar från den:
Mjölken pastöriseras för att undvika sjukdomar som sprids via kossan och det är lika aktuellt i dag eftersom det kommit nya bakterier. Detta med pastöriseringen engagerar många för och emot. Pastörisering av mjölk är bästa skyddet!!!
Vanligaste smittkällan av campliobakter är kyckling beroende att många externa faktorer för in bakterierna till gödkycklingarna. Bakterierna dör vid 70 grader så värm på ordentligt. Bakterier går inte att frysa ner.
Gravlax och kallrökt lax som är vakuumförpackade kan innehålla listeriabakterier som egentligen är en ost- bakterie. Det är när man förlänger hållbarhetstiden som bakterierna får möjlighet att föröka sig och butikerna förvarar dem oftast i högre temperatur än de 4 grader eller lägre som krävs.
Åtgärdat mat som är vakuumförpackad eller med livsmedelsgas som är i farozonen, framförallt det som äts utan att värmas upp.
Se till att köpa färska grejer och se till att värma upp maten på spis eller ugn, ej i micro. Se till att de som tillhör riskgrupperna undviker den här typen av mat.
Raw Food. Undvik undertempererad kött, fisk och levande djur, typ larver. Råbiff och ogenomstekta hamburgare är en trend och är en stor riskfaktor. Om man ska äta råbiff så ska man vara noga med att köttet behandlats så som det ska för att undvika smitta. Se till att den råa äggulan är svenska, norska eller finska för att undvika salmonella.
Svenska råvaror är generellt sett bättre än från andra länder.
1993 upptäckte man Ehek-bakterien i understekta hamburgare. Vanligaste smittkällan är köttfärsrätter som är understekta, opastöriserad mjölk och dricksvatten och det finns fler. Idisslade har många gånger EHEC som sedan sprids till människor. Groddar bör kokas innan de äts. Barn under fem år rekommenderas att undvika besök på bondgårdar. Att göra egen Sushi och framförallt på svensk insjöfisk är risk för att få benikemask. Frys fisken i minst tre dygn.
Att äta ur naturens skafferi är en risk. Undvik bolmört!
Grava aldrig lax med mineralsalt!
Lura soptunnan på mat. Bäst före dagen är en rekommendation och livsmedlet håller längre vid rätt förvaring och obruten förpackning. Sista förbrukningsdag är vad det är.
När vi transporterar hem maten från affären ska den förvaras i rätt temperatur. Gör rent kylskåpet och håll rätt temperatur (4 grader) Många är rädda för maten men gör som förr, smaka och lukta!
Svenska ägg har längre hållbarhet än förpackningen säger. Mjölk kan hålla länge. Undvik mögligt bröd eller andra mögliga livsmedel. Ej bröd i kylen. Inga pappkartonger i kylen!
Frys in överskottet av mat!
Om man fryser in mat med bakterier så vilar bakterieproduktionen under frystiden och när man tinar upp så är det viktigt att man äter det på en gång.
Franska ostar har blivit bättre avseende bakterier. Riskgrupper bör fortfarande undvika opastöriserade ostar.
Undvik bufféer på turistorter. Ät på de inhemska restaurangerna där lokalbefolkningen äter. Undvik svenska smörgåsbord som ej håller standard. Sill som står framme för länge på smörgåsbord kan i princip bli livsfarlig.
Att äta sushi är riskfritt om fisken har frysts först, annars så brukar det vara riset som är farligt. Se till att riset smakar syrligt för då är det tillrett på rätt sätt.
Rekommenderade gränsvärden bygger på att man äter samma livsmedel morgon, middag och kväll så ät varierat om det är livsmedel som har gränsvärden med skadligt innehåll
Christer Hansson