En bra dag i Taizé

Den innehöll allt som en bra dag i Taizé ska innehålla i mitt tycke.

Sol, värme och dammiga grusplaner som massor av människor av alla nationaliteter passerar.

Dusch i den äldsta delen av campen, så gammal att det bara är jag och några få som hittar dit och använder vårt eget lilla tillhåll.

Efter morgongudstjänsgen en enkel frukost och därefter bibelstudier med en av bröderna som fördjupar sig i gamla testamentet på ett sätt som gör att det blir djupt och enkelt samtidigt.

Vi delade upp oss i ålders- och språkgrupper och den här gången var vi så många svenskar att vi kunde bilda en svensktrupp som på förmiddagen innan lunchgudstjänsten hann med en presentationsrunda.

Eftersom det var första arbetsdagen så tilldelades vi våra arbetsuppgifter och trots att jag kunde välja smörjobbet att servera vid någon av måltiderna så valde jag disken efter lunch vilket jag nu kommer att ha som syssla resten av dagarna här.

Det var riktigt kul att diska efter kanske 200 människor och vi kommer att hitta ett system i det som gör att vi blir ännu snabbare.

Det är vid de här arbetsuppgifterna som de riktiga internationella kontakterna knyts. Trots att vi inte träffats förut och kanske inte förstår varandras språk så hittade vi varandra i uppgiften och när vi väl jobbade på så fanns utrymme för lite småprat.

Är glad över att jag vågade prova disken eftersom det var bra mycket roligare än att servera mat.

Fritid efter dagens arbete där jag kollade runt lite i butiken där man kan köpa sådant som bröderna tillverkar. Ringde hem till folktandvården och hann strosa runt med en av resenärerna från församlingen och vi hade ett bra och nära snack vilket kan vara bra när vi kommer hem och ska vara ideellt arbetande på hemmaplan.

Eftermiddagsiste i värmen och mer fritid innan kvällsmat och då passade jag på
att ringa hem medan jag promenerade på den vackra franska landsbygden.

Sångerna på kvällsgudstjänsterna var fantastiska med bra kraft i från de 2000-3000 gudstjänstfirarna. Satt kvar en stund på eftersångerna innan jag gick ner till Oyak för att chilla med de andra i resesällskapet. Kul att stämma av hur deras dag har varit och hur programmet ser ut framåt.

Att hänga på Oyak är väldigt speciellt och kan bara förstås av de som varit här.

Nu ligger jag igen nedstoppad i min sovsäck i en barack tillsammans med åtta män som jag inte har en aning om vem de är eller vart de kommer ifrån. Vi rör oss i rummet på olika tider så jag har inte kunnat inleda någon dialog med dem.

Dörren står på glänt eftersom det är så varmt och ingen är orolig för det.

Christer Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.