Vilken sorts ledare vill jag ha

Ja, den frågan fanns hos Israels folk. Man diskuterade alla kända varianter och egenskaper. Dom ville tvinga Jesus att vara kung hos dem. Varför? Jo, De hade ju sett allt han var kapabel till. Tänk vilken armé de skulle kunna skapa. De skulle också slippa all svält och sjukdom. Det här var profeten som äntligen kommit till Israel.

Brödundret finns med i alla fyra evangelier och måste ha varit viktig i den tidiga kristna kyrkan. Brödet har alltid räckt och blivit över.

Vi delar ett och samma bröd trots våra olikheter och uppfattningar och upplever gemenskap med varandra och Gud. Det är ett under att vi kan samlas och vara så olika.

Vi är så olika i kön fram till altaret för att ta emot brödet.

Är man hungrig blir man trött och tjurig och kanske tappar arbetslusten.

När man bjuder hem folk blir det alltid lite över trots att man trugar till gästerna att ta det sista.

Det är runt matbordet familjen har sin gemenskap. Altarbordet och matbordet hemma är lika varandra. Det heliga finns hemma och det vardagliga finns vid nattvardsbordet. Det finns en helighet och mystik kring det hela.

Nattvarden är helig, men får aldrig bli så helig att vi inte vågar gå fram. Det är en plats dit alla är välkomna.

Christer Hansson

5 svar till “Vilken sorts ledare vill jag ha

 1. Jo det finns ju olika religioner. Mig veterligt har alla förtryckt människor och många krig har startats i religionens namn.
  Jag tillhör ingen religion men är humanist står för medmänsklighet och allas lika värde.
  För mig är middag med släkt och vänner inte alls liknande nattvarden. Ett politiskt engagemang för större medmänsklighet och allas rätt är ingen religiös handling utan en politisk. Och det politiska engagemanget tycker jag är precis lika viktigt och nödvändigt som jag gissar att nattvarden är för dig. Det du menar att bröder räcker för alla, innebär i min värld att våra resurser ska delas rättvist, vilket är längre ifrån verkligheten än på många år.
  På vissa middagar är det mer fest. På andra är det mer skratt blandat med diskussioner över ett glas rött, om hur vi ska lösa världsproblemen.

   • Inget dera, absolut inte. Bara konstaterar att religion är inte bara av godo. Försökte, men lyckades nog inte, förmedla att jag på ett ateistiskt sätt har min helt oreligiösa religion, genom att vara humanist, försöka agera för det jag tror på såsom solidaritet, jämställdhet osv. På sätt och vis samma lika fast ändå väldigt olika. Lyckades jag förklara det bättre nu?

   • Nej, och du har även medgett att du tycker det är en skam det kyrkan gjort emot samer. Håller med dig. Även att det är en skam att det fanns så mycket nazism inom kyrkan och kungligheter under 1930-tal och ända in på 1950-tal. Också hur kyrkan så länge motarbetade jämställdhet.
    Jag respekterar din tro. Men jag har lite svårt att respektera allt förtryck kyrkan stått för. Det är inte meningen att du ska stå till svars för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.